Ga naar hoofdinhoud

Bij het onderwerp seksualiteit denken veel ouders meteen aan seksuele voorlichting. Dat vindt niet iedereen even makkelijk. Veel ouders stellen het uit tot de puberteit. En gelukkig mag het bij Downsyndroom nog wat later! Maar niets is minder waar. Er zijn meerdere redenen waarom je al heel vroeg je kind dingen moet leren die met hun lichaam, grenzen en seksualiteit te maken hebben. Lees hier meer over in dit artikel uit Down+Up 126.

Bij tieners met Downsyndroom verloopt de seksuele ontwikkeling van het lichaam (borstontwikkeling, schaamhaar, e.d.) niet anders dan bij andere tieners. En deze veranderingen vinden op dezelfde leeftijd plaats als bij andere tieners. Dit geldt dus ook voor de eerste menstruatie.

Meisjes met Downsyndroom kunnen zwanger worden. Jongens met Downsyndroom zijn over het algemeen sterk verminderd vruchtbaar, maar niet per se volledig onvruchtbaar. Seksuele lustgevoelens zijn zowel bij meisjes als jongens niet anders dan bij iedereen. Tijdig goede seksuele voorlichting is dus noodzakelijk. Daarbij moet uitgebreid worden ingegaan op de sociale en emotionele aspecten van seksualiteit en relaties.

In een reader over de praktische aspecten van ontluikende seksualiteit zijn naast enkele artikelen over seksualiteit een tweetal boekbesprekingen opgenomen en een reactie van een man met Downsyndroom op de artikelenreeks. Alle ouders van pubers en jongvolwassenen met Downsyndroom, maar ook hun leerkrachten en begeleiders, bevelen wij lezing van deze reader warm aan.

Back To Top