Skip to content

Organisatie
De Stichting Downsyndroom (SDS) is er voor alle ouders die een kind met Downsyndroom hebben. We zorgen voor informatie over Downsyndroom en we organiseren bijeenkomsten waar gezinnen elkaar kunnen ontmoeten. Het is fijn om met elkaar ervaringen uit te wisselen, elkaar tips te kunnen geven. En voor de broers en zussen is het fijn om te zien dat er ook andere gezinnen zijn waar een kind is met Downsyndroom. Voor de kinderen met Downsyndroom kan het soms fijn zijn om te spelen met kinderen die ook wat trager reageren.

Wat ga je doen?
Als kernouder van de SDS zorg je voor bijeenkomsten in de regio. We streven naar een aantal kernouders per regio. Alle kernouders hebben zelf een kind met Downsyndroom. Het is inspirerend om met een groep activiteiten te bedenken en gezamenlijk kunnen taken goed verdeeld worden.

Een kern organiseert 1, 2 of 3 bijeenkomsten per jaar. Dat kunnen eenvoudige en grotere bijeenkomsten zijn. Enkele voorbeelden: een Down-mama etentje, samen naar de kinderboerderij, picknick, zwemmen, bowlen, naar de dierentuin, naar de speeltuin, een spreker uitnodigen met specifieke informatie, een koffieochtend.
De kernouders worden ondersteund door het landelijk bureau. We helpen met de bestanden van ouders in de regio, indien nodig helpen we met de organisatie, de werving van gezinnen voor een activiteit, brainstormen, en we zijn er voor alle vragen.
Er is een handboek kernouders en via de SDS zijn alle activiteiten verzekerd.

De meeste kernen komen een keer per jaar bij elkaar om verschillende activiteiten te denken. Afhankelijk van de aard van de activiteiten en de hoeveelheid werk, komen de kernouders nog een aantal keer bij elkaar. Dit is altijd bij een van de kernouders thuis, dus in je eigen regio.

Wat breng je mee?

  • Je hebt een kind met Downsyndroom (leeftijd onbelangrijk)
  • Je hebt een paar uur per maand tijd om voor de kern in te zetten (tijd is heel variabel en afhankelijk van de aard van de activiteiten)
  • Je beschikt over een beetje organisatievermogen
  • Je kan samenwerken
  • Je weet een goede balans te vinden tussen betrokkenheid en afstand houden
  • Het aanvragen van een VOG is verplicht (hier zijn geen kosten aan verbonden)

Ons aanbod

  • Je hebt veel contacten met andere gezinnen met een kind met Downsyndroom
  • Voor deze gezinnen maak je het verschil, de gezinnen in de regio kijken echt uit naar jullie activiteiten
  • De groep kernouders leveren vaak goede vriendschappen voor het leven op
  • Een keer per jaar een landelijke bijeenkomst om ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen en informatie van het landelijke bureau te krijgen
  • Een e-mailadres van de stichting
  • Een WA- en ongevallenverzekering
  • Nauwe samenwerking met het landelijk bureau
  • Je kan gebruik maken van alle faciliteiten die het landelijk bureau heeft (website, facebook, nieuwsbrief, lijsten van gezinnen in de regio, praktische ondersteuning als je dat wil)

Informeren en aanmelden
Vind jij het leuk om andere gezinnen met een kind met Downsyndroom te ontmoeten? Vind je het leuk om een paar jaar dit te helpen organiseren? Neem dan contact met ons op. Meer informatie kan je krijgen bij Marijke Jongebloed-Dam of Regina Lamberts. En via hen natuurlijk ook met de kernouders die nu al actief zijn in de kern. Bel ons voor meer informatie via 0522 281337. Of mail je reactie naar info@downsyndroom.nl

Je hoeft geen sollicitatiebrief te schrijven. Als je geïnteresseerd bent, spreken we je graag telefonisch of via zoom. Na een informatief gesprek, en eventueel wat bedenktijd, kan je aangeven of je je aan wilt melden als kernouder. Het is ook mogelijk om eerst even mee te lopen met een kern voordat je een vrijwilligerscontract tekent.

Back To Top