Ga naar hoofdinhoud

Het Rijksvaccinatieprogramma (RIVM) adviseert om meisjes en jongens van 10 jaar te vaccineren tegen het humaan papillomavirus dat baarmoederhalskanker en kanker aan mond, keel, anus of penis veroorzaakt. Dit vaccin heet HPV.

Het HPV-vaccin werkt het best wanneer je nog niet met het virus besmet bent geraakt. Daarom krijgen meisjes en jongens vanaf 2022 al een uitnodiging voor de vaccinatie in het jaar dat ze tien worden. De kans is groot dat ze dan nog niet besmet zijn.

Uit onderzoek weten we dat bij een start voor je 15e verjaardag 2 prikken genoeg zijn om langere tijd bescherming te geven. Na een halfjaar volgt een uitnodiging voor de tweede prik.

Ook jongens en meisjes met Downsyndroom kunnen aan deze vaccinatie meedoen.

HPV is seksueel overdraagbaar. Als iemand seksueel actief is -of kan worden- dan zou vaccinatie moeten worden overwogen, want een HPV-virus infectie verhoogt de kans op bepaalde vormen van kanker. Op jonge leeftijd is moeilijk te voorspellen is of iemand met Downsyndroom seksueel actief gaat worden. Daarom raadt de DSMIG, een samenwerkingsverband van een groot aantal Britse en Ierse medische specialisten met interesse in Downsyndroom, aan om kinderen met Downsyndroom in principe te vaccineren tegen HPV.

In Nederland worden alle kinderen van 10 jaar uitgenodigd voor de HPV-vaccinatie. Daarnaast krijgt iedereen die is geboren tussen 1 januari 1996 en 31 december 2002 de mogelijkheid om zich alsnog kosteloos te vaccineren tegen HPV. Het kan ook nog op latere leeftijd, maar dan moet je de vaccinaties zelf betalen.

Back To Top