SDS Info nummer 24-002, 13 februari 2024

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Oproep voor Down+Up

Beste ouders van een baby met Downsyndroom. 
In een van de volgende nummers van Down+Up willen we aandacht besteden aan jullie ervaringen met de voeding van jullie baby met Downsyndroom. Hoe gaat dat bij jullie? Borstvoeding? Flesvoeding? Sonde? Welke adviezen heb je gekregen? Waar had je wat aan? Wat gaat er goed, waar is het lastig? Als je hier iets over wilt delen in ons magazine, mail dan naar Gert. We willen een aantal ouders hierover interviewen.

Maatwerk vanaf groep 4
Studiedag vrijdag 1 maart

Zit of gaat jouw kind met Downsyndroom in/naar groep 4-5-6-7 van de basisschool? Heb je behoefte aan verdieping rondom de mogelijkheden van begeleiden en het inzetten van praktische vaardigheden? Dan is de studiedag op 1 maart echt iets voor je. 

Deze dag zullen Hilde de Haan van de Down Academy en Karin de Geeter, orthopedagoog en ervaringsdeskundige uitgebreid stilstaan bij de aangepaste leerlijn en doelen m.b.t het onderwijs vanaf groep 4. Vanuit de praktijk  laten  zij zien dat onderwijs op de basisschool zeker mogelijk is t/m groep 8. Kijk op www.downacademy.nl voor informatie en aanmelding.

Vriendschap, relaties en intimiteit
Studiedag vrijdag 15 maart

Heeft je kind ook behoefte aan vriendschap en geeft het misschien daarnaast ook aan om graag een relatie te willen?  Hoe begeleid je een leuke vriendschap. En hoe begeleid je gevoelens die erbij horen. Blijft je kind zichzelf in een vriendschap of gaat hij/zij helemaal op in die ander. Ook met relaties zijn er zaken waar je als ouder over na moet denken. En zaken die je moet begeleiden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Maar er zijn wel handvatten waar je wat aan kan hebben. 

Op vrijdag 15 maart zullen Inge Smit en Marjolein Hottentot handvatten aanreiken in de training rondom vriendschap, relaties en intimiteit. Kijk op www.downacademy.nl voor informatie en aanmelding.

Postercampagne

Heb jij al een poster laten maken voor Wereld Downsyndroomdag? Dit jaar hebben we het thema #doorbreekdevooroordelen 

Wil jij ook meedoen? Lees hier hoe je dat doet.

Bestuurslid actief in Oeganda

Bestuurslid van de SDS Frank de Ronde heeft in het dagelijks leven een kippenboerderij. Tijdens zijn bezoek aan het wereld Downsyndroom Congres in 2019 heeft hij mensen uit Oeganda ontmoet. Hij wilde graag wat voor de gemeenschap in Oeganda doen en schonk een mobiele kip caravan. Bovendien ging hij zelf helpen de kippen caravan op te bouwen en gaf de instructies om een goed bedrijf te kunnen runnen. In het bedrijf in Oeganda gaan mensen met een beperking werken. Lees meer>>

Collega David heeft nieuwe expositie

David maakt al heel lang foto's. Wat ooit begon als manier om te laten zien wat hij niet zeggen kan, werd een grote hobby. David maakt geregeld foto's de geplaatst worden bij het weerbericht in de regionale krant. Nu heeft hij een nieuwe expositie in Bezoekerscentrum de Wheem in Balkbrug. Klik hier voor meer informatie.

Belastingaangifte

Op de website meerkosten.nl is informatie te vinden voor de belastingaangifte als je een kind met een beperking hebt. Onder de titel 'laat geen geld liggen' zijn handige tips te vinden voor de belastingaangifte. De moeite waard om eens naar te kijken.

Familiedag kern Doetinchem

De familiedag van kern Doetinchem is op zaterdagmiddag 16 maart. Iedereen is welkom. Je kunt je tot 1 maart opgeven via de mail van kern Doetinchem. Lees meer>>

Muziekbingo
kern Drenthe, Pesse

Op zondag 7 april is er in Pesse muziekbingo met kern Drenthe. Dit is een activiteit voor het hele gezin en iedereen is welkom. Er zijn liedjes voor jong en oud. Lees meer>>

Kijk op onze agenda voor alle activiteiten.

Opstart kern Overijssel

In Overijssel is een nieuwe kern aan het opstarten. Vijf enthousiaste ouders organiseren dit voorjaar een eerste gezellige bijeenkomst. Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe vrijwilligers. Meer informatie volgt binnenkort.

In het hele land zijn we op zoek naar vrijwilligers die de kernouders in hun regio willen ondersteunen. Dit kan incidenteel voor een activiteit zijn, of structureel. Je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je hieraan wil besteden. Wil je meer informatie? Bel ons: 0522-281337. We denken graag met je mee.

Laat je stem horen via het panel van Ieder(in)

De Stichting Downsyndroom is aangesloten bij Ieder(in). Dit is de landelijke koepelorganisatie van mensen met een beperking of chronische ziekte. Ieder(in) lobbyt namens de hele achterban bij de politiek en andere beslissers, en stelt daar ook actuele knelpunten aan de orde.

Om goed te weten wat er speelt bij de achterban heeft Ieder(in) een panel. Aan dit panel worden een paar keer per jaar vragen voorgelegd over actuele onderwerpen. Bijvoorbeeld over zorg en zorgkosten, hulpmiddelen, vervoer, werk, inkomen, of wonen.

Grijp de kans om je ervaringen in te brengen
Het panel van Ieder(in) is ook voor ouders/broers/zussen van een persoon met Downsyndroom.

Ieder(in) heeft goede ingangen bij politiek en media. Dus het heeft ook echt zin om je stem te laten horen.

Het kost weinig tijd
Meedoen aan het panel kost weinig tijd. Je krijgt vier tot zes keer per jaar een online vragenlijst opgestuurd over een actueel thema. Je beslist vervolgens zelf of het onderwerp voor jou relevant is en of je mee wilt doen. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 15 minuten en vaak minder.

Aanmelden 
Je kunt je bij het panel aanmelden via deze link. Daar krijg je ook nog wat extra informatie. Bijvoorbeeld over hoe we omgaan met je persoonsgegevens.

Awareness Festival in Roden*

Het Awareness Festival, dat plaatsvindt op zaterdag 6 april 2024, is een dag om geïnspireerd te raken door middel van boeiende lezing, prikkelende gesprekken en interessante workshops. Een dag om verbinding te maken. Het thema voor de tweede editie is ‘onderwijs’. Vorig jaar lag de focus voornamelijk op het basisonderwijs. Dit jaar verdiepen ze zich verder in de wereld van onderwijs, waaronder wat de mogelijkheden zijn na het basisonderwijs? Aanmelden kan via de site

Dagbestedingsplekken in Soesterberg en Hilversum*

Mexa Zorg heeft dagbesteding plekken beschikbaar. Bij de gezellige Indoorspeeltuin Plezier in Soesterberg en Brasserie Tuinzicht in Hilversum.

Ben of ken je iemand die interesse heeft? Neem contact met ze op via de website: www.mexazorg.nl

Talentenfestival in Veghel*

Op zaterdag 6 juli 2024 komt Veghel tot leven met een bijzonder Talentenfestival, georganiseerd door Circus Caps van de Vrienden van Poehaa. Dit evenement, speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking, belooft een feestelijke dag te worden vol kunst en creativiteit. 

X-triatlon in Venray*

Op zondag 14 april 2024 organiseren Iedereen kan Sporten Noord-Limburg en MEE De Meent Groep voor de vierde keer de X-triathlon in Venray.

Je kan kiezen tussen het recreantenparcours (vanaf 8 jaar) of het wedstrijdparcours (vanaf 18 jaar). Bij het wedstrijdparcours staan de afstanden vast, bij het recreantenparcours kun jij zelf kiezen welke afstand je gaat afleggen, waarbij jouw buddy zelfs één onderdeel van je mag overnemen. Ga je voor de snelste tijd, schrijf je dan in voor het wedstrijdparcours. Gaat het je vooral om het meedoen en de beleving, schrijf je dan in voor het recreantenparcours. Klik hier voor meer info en om je aan te melden. 

De organisatie zoekt ook buddy’s en vrijwilligers om de X-triathlon mogelijk te maken! Als buddy ondersteun je deelnemers tijdens de triathlon. Als vrijwilliger draag je een steentje bij om alles op rolletjes te laten verlopen. Dus mocht je ook nog een buddy of vrijwilliger kennen die dit evenement niet wilt missen, laat dit diegene dan zeker weten!

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl