SDS Info nummer 24-001, 11 januari 2024

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Jouw (veranderende) rol als ouder als je kind ergens anders woont of gaat wonen

Op woensdag 24 januari is de nieuwe studiedag over uit huis gaan. 

Je kent je (volwassen) kind het best van iedereen. En dan woont je kind ergens anders of gaat ergens anders wonen. De dagelijkse zorg draag je over aan anderen. Je vertrouwt erop dat ze goede zorg en begeleiding leveren, daarom heb je voor deze voorziening gekozen. Maar weten ze ook voldoende over jouw kind? Hoe ga je dat gesprek aan? Hoe breng je ter sprake wanneer je ziet dat er iets niet goed gaat? Je wilt de sfeer niet verpesten, want je kind is van de begeleiding afhankelijk.

In deze training gaan we dieper in op de communicatie tussen ouders en begeleiders van woonvormen en/of dagbesteding. De training is online via Zoom en is interactief. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Postercampagne 2024

Ook dit jaar is er een postercampagne voor Wereld Downsyndroomdag. Dit doen we om speciaal aandacht te vragen voor Wereld Downsyndroomdag op 21 maart. Dit jaar hebben we het thema #doorbreekdevooroordelen Je kunt bij ons een poster laten maken. Jij kan deze poster delen op social media. Zo vragen we met z'n allen aandacht voor Wereld Downsyndroom en mensen met Downsyndroom. 

Lees hieronder hoe je mee kunt doen. Onze collega met Downsyndroom maakt de posters. Hiervoor vraagt hij je om rekening te houden met het volgende:

  • Stuur je foto in JPG formaat
  • Een staande foto past het mooist in het format
  • Stuur een foto van minstens 1 MB
  • Stuur de foto als aparte bijlage in de mail
  • Vermeld de naam van je kind, deze komt namelijk op de poster te staan

Je kunt de foto en de naam van je kind mailen naar David. Je ontvangt de poster binnen 10 werkdagen in je mailbox.

Studiedag: Van groep 2 naar groep 3

Er zijn nog een paar plekken vrij voor onze studiedag van volgende week vrijdag 19 januari. 

Hoe bereid je je kind of leerling zo goed mogelijk voor op groep drie? Of is het beter om nog een jaartje te doubleren? Een weloverwogen keuze is belangrijk. Leer tijdens deze dag hoe je deze keuze onderbouwt en vormgeeft. Lees meer>>

Word jij onze kernouder in Tilburg en omgeving?

Voor onze kern Tilburg zoeken we nieuwe ouders die het stokje willen overnemen van de ouders die nu contactpersoon in deze regio zijn.

Wat houdt het in: 
- contact met ouders die bij de Downpoli zijn geweest en eventuele vragen hebben.
- Leuke bijeenkomsten (bijvoorbeeld: disco, speelochtend, Sinterklaas, Wereld Downsyndroomdag)
- Bijhouden mailbox en indien nodig doorsturen naar ouders
- gezellig samen een bakje koffie drinken.

De inspanning die het vraagt is helemaal zelf te bepalen, maar net hoe actief je zelf bent. 

Heb je interesse of vragen. Mail dan gerust naar de kernouders of naar het landelijk bureau

Vier je binnenkort een feestje? Wij vieren graag met je mee.

Vraag nu een mooie donatiebox aan. De boxen zijn met de hand beschilderd door mensen van de ateliers van BlijGoed. De box kun je neerzetten en gebruiken om donaties voor de SDS te ontvangen. De box is een uniek kunstwerk, dat je natuurlijk mag houden als dank voor jouw inspanning voor ons. Daarnaast leveren we een mooie poster met QR-code voor alle gasten die geen contant geld op zak hebben.

Mail ons, vertel wanneer je feest is en wij sturen de box op tijd naar je op.

Vergoeding lidmaatschap patiëntenverenigingen

Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van je donateurschap. In dit overzicht staan de zorgverzekeraars die het lidmaatschap van de SDS (donateurschap) deels of helemaal vergoeden.

Via info@downsyndroom.nl kun je een bewijs van je donatie opvragen, deze kun je indienen bij je zorgverzekering.

Nieuwe dagbesteding in Venlo*

Stichting Wemazorg bied een dagbesteding aan waar mogelijk, de cliënten te laten deelnemen aan de maatschappij. Anderzijds willen zij, dat de maatschappij actief is in het betrekken van onze zorgcliënten bij hun wereld. Ze moeten elkaar weer ontmoeten.  

In samenwerking met Care 4 People wordt een ontmoetingsplaats gecreëerd, een plaats waar beide werelden weer bij elkaar komen. Een winkel annex lunchroom. Waar een kopje koffie en een heerlijk broodje het winkelen veel prettiger maken.

De dagbesteding bestaat uit, onder professionele begeleiding, het laten deelnemen van de cliënt bij de diverse taken van de winkel en de lunchroom. Wat kun je leren of wat wil je doen:

Retail: Je helpt met het bevoorraden, netjes houden van de winkel, het helpen van klanten en afrekenen met klanten;

Horeca: In de lunchroom kun je vaardigheden op het gebied van koken, serveren, gastencontact, afrekenen en schoonmaken opdoen;

Administratie: bij een winkel met lunchroom komen natuurlijk ook administratieve werkzaamheden voor, zoals voorraadbeheer;

Technisch: Je kunt ook kiezen voor meer technische activiteiten, zoals kleine reparaties aan computers of iets met houtbewerking.

Kijk op hun website voor meer informatie. Heb je vragen? Mail dan naar Wema Zorg.

 

Vakantie in Portugal*

Downtown in Portugal organiseert in het voorjaar vakantieweken voor mensen met Downsyndroom en hun begeleider(s). Ze hebben nog plek voor de week van 27 april tot 4 mei 2024. Klik hier voor meer informatie.

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl