SDS Info nummer 23-017, 28 november 2023

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Willen broers en zussen ons helpen?

We gaan twee nieuwe boeken maken. Broers en zussen van iemand met Downsyndroom hebben vragen over Downsyndroom, over hun broer/zus, over de toekomst. We gaan al die vragen verzamelen. De vragen plus de antwoorden komen in een boek. Er komt een boek voor broers en zussen tot 12 jaar, en een voor broers en zussen vanaf 13 jaar.

 

Nu hebben we jullie hulp nodig. We willen heel graag alle vragen weten die leven in jullie gezinnen.

Daarvoor hebben we twee vragenlijsten: 
vragen voor broers en zussen tot 12 jaar 
vragen voor broers en zussen vanaf 13 jaar

 

De vragen zijn hetzelfde, de taal is een beetje aangepast. Ouders mogen helpen bij het invullen van de vragen. Als je alleen een opmerking hebt, of iets over een onderwerp wil zeggen, mag je dat ook gewoon invullen. Heb je over een onderwerp geen vraag, sla je die vraag gewoon over.

Het invullen kan anoniem. Maar we vragen ook of enkele broers en zussen mee willen doen aan een kort gesprek. Dan vragen we je naam en email.

 

Help ons en doe mee!

De coronaprik kun je nog halen tot en met 22 december 2023

Alle volwassenen met Downsyndroom kunnen een coronaprik krijgen. Dit moet je wel zelf regelen, er komt geen oproep.

Je kan terecht bij de GGD tot en met 22 december 2023. Daarna blijft de coronaprik alleen nog beschikbaar voor zwangeren en mensen die worden doorverwezen door een arts.

Als je coronaprik wil voor je verwante met Downsyndroom, maak een afspraak voor de coronaprik op planjeprik.nl of bel met 0800 7070.

WEGGEEF ACTIE!

Wij hebben onze boekenkast opgeruimd en kwamen nog hele leuke boeken tegen die we hebben besproken in Down+Up. We willen deze graag weggeven aan onze donateurs. Heb jij interesse in een van de onderstaande boeken? Mail dan snel. 

De afgelopen weken hebben we al veel kinderen blij gemaakt met boeken. Kijk nou naar Diede, daar worden wij weer blij van! 

Mineke wordt sneeuwpop
Een prentenboek verrijkt met pictozinnen waar kinderen die niet of nog niet kunnen lezen toch de mogelijkheid krijgen om te lezen via picto's. 

Moeder natuur komt mij halen
Hoe kan ik voelen dat jullie nog aan me denken als ik in de hemel ben? Kan mama nog wel lachen als ik in de hemel ben? Vragen die de negentienjarige Joost stelde toen hij ernstig ziek was en voelde dat hij ging sterven, vormen de basis van dit boek van Anne Broeren.

Vervolg weggeef actie

Deze laatste twee boeken kregen we van een donateur. Ze wil andere ouders graag blij maken met deze boeken. Heb je interesse? Mail ons.

A good and Perfect Gift
Engelstalig. Uitdagingen leiden vaak tot onverwachte vreugde. Amy Julia Becker opent ogen en verzacht harten terwijl ze lezers meeneemt in haar eigen verhaal van teleurstelling die in een zegening verandert.

Down Syndrome Parenting 101
Engelstalig. Dit boek staat vol opbeurende adviezen ontleend aan de persoonlijke en professionele ervaringen van de auteur bij het opvoeden van een zoon met Downsyndroom.

Kennisbank

Onze website heeft een extra functie gekregen. Via de kennisbank kun je over alle mogelijke onderwerpen artikelen uit Down+Up vinden. Je kunt de kennisbank hier vinden.

Leidraad Onderwijs

Voor iedereen die goed onderwijs aan kinderen met Downsyndroom belangrijk vindt is er de leidraad onderwijs. Het is een 'draaiboek' voor een optimaal onderwijstraject gebaseerd op wetenschappelijke kennis over Downsyndroom en op 'good practice'. 

Je kun het gratis downloaden op onze website. Als je liever luistert en kijk dan hebben we presentaties over de hoofstukken uit de leidraad als gratis webinar. Download de leidraad en presentaties hier.

First Dates zoekt jou*

Ken je het gezellige datingprogramma First Dates met die knappe barman Victor? Voor nieuwe afleveringen zijn we op zoek naar jullie! Ben jij of ken jij iemand die bij ons op date wil? Wil je een nieuwe vriend of vriendin ontmoeten onder genot van een driegangenmenu? Geef je dan snel op via deze link. Natuurlijk zijn je ouders en/of begeleiders van harte welkom deze dag met jou mee te komen.

 

Disco en zorgmarkt zonder drempels*

Op zondag 10 december aanstaande is een bijzonder evenement waarin drempels worden weggenomen en jij jezelf helemaal kunt verliezen op de dansvloer. Maak je klaar voor Disco zonder drempels en de Zorgmarkt zonder drempels - een dag vol plezier, muziek en zorg. Lees meer>>

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl