SDS Info nummer 23-004, 20 februari 2023

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Speciale actie rond Wereld Downsyndroomdag

Soms wordt er een boek gemaakt dat verrassend, creatief en leuk is. Mallko is zo'n boek. Geen lange teksten, maar korte uitroepen, tekeningen, stripverhaaltjes. En dat allemaal gemaakt door de vader van Mallko, een jongen met Downsyndroom. Een leuk boek om op tafel te hebben liggen. Zeer mooi vormgegeven en daarom heel toegankelijk. Leuk om anderen te laten zien uit hoeveel verschillende leuke, moeilijke, vrolijke en zware momenten het leven met een kind met Downsyndroom bestaat.

Tot en met Wereld Downsyndroom Dag (21 maart 2023) is dit boek gratis voor iedere nieuwe donateur die minimaal €45,- per jaar doneert. Meld je hier aan.

En voor onze trouwe donateurs: als je een nieuwe donateur aanmeldt, krijg je het boek zelf gratis toegestuurd. Laat ons via mail weten wie donateur wil worden, en wij regelen de rest.

Gewoon zelf het boek kopen? Ga naar onze webshop.

Donateurs krijgen 20% korting met de kortingscode. Weet je de kortingscode niet meer? Mail ons dan even.

Hieronder een pagina uit het boek.

Hoe krijg ik mijn kind van de bank  ?

Speciaal voor ouders van een kind met Downsyndroom tussen de 16 en 30 jaar: Hoe krijg ik mijn kind met Downsyndroom van de bank? Wegens groot succes herhalen we deze training.

Ouders van jongeren met Downsyndroom moeten veel regelen voor hun kind. Van jongs af aan heb je je kind moeten activeren. Passief gedrag is immers een kenmerk dat soms hoort bij Downsyndroom.

Met als gevolg dat het voor de jongere vanzelfsprekend is dat anderen zijn of haar leven organiseren, inclusief zijn of haar vrijetijdsbesteding. Als je dat als ouder niet doet, gebeurt er waarschijnlijk niet veel.

Herken je dit? Dat jouw (bijna) volwassen dochter met Downsyndroom meer op haar tablet is dan goed is voor haar? Of vraag je je af hoe je jouw zoon van de bank krijgt? Geef je dan nu op voor onze online training op 29 maart en 19 april van 19.30 tot 21.00.

De kosten zijn EUR 20,- per gezin voor de twee avonden. Je kunt je opgeven via mail.

Vermeld je naam, adres en leeftijd van je kind even in de mail. De training is online via ZOOM.  

Wil je meedenken?

Een leven lang leren is voor iedereen gewoon. Behalve als je Downsyndroom hebt. Daar wil de SDS iets aan doen. Maar we hebben hulp nodig.

Ben je een ouder en denk je na over een leven lang leren voor je (bijna) volwassen kind met Downsyndroom?

Heb je een volwassen zoon of dochter die misschien een keer wat wil leren of kunnen?

Kom 15 april 2023 naar Roden (bij Groningen) en help ons.

Tijdens het festival ‘Anders zijn is mooi’ hebben we een aparte ruimte om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Het festival start om 10 uur. Je bent de hele dag welkom. Het is gratis.

Bijeenkomst Leven lang leren start om 14 uur. Meer informatie of opgeven kan via mail.

Postercampagne  

Je kunt nog steeds een foto insturen voor de postercampagne. Lees hier meer over de campagne.

Om een poster te kunnen maken heeft onze collega David een foto in JPG formaat van minstens 1 MB nodig. Wil je de foto als bijlage in de mail versturen? Zo kan hij het goed verwerken. En denk je eraan om de voornaam van je kind te vermelden? Deze komt namelijk op de poster te staan.

Je kunt de foto en de naam van je kind mailen naar David. Je ontvangt de poster binnen 10 werkdagen in je mailbox.  

Weerbaarheid en seksualiteit bij mensen met Downsyndroom

Op woensdag 15 maart is de online studiedag over seksualiteit en weerbaarheid. Kinderen en tieners leren elkaar veel over seksualiteit, ze praten erover, ze zien dingen op tv. Maar kinderen en tieners met Downsyndroom krijgen hier minder van mee. De gesprekken gaan te snel, de insteek is niet passend. Bij hen vallen hele andere dingen op wanneer ze tv kijken.

Ook geldt dat bij kinderen met Downsyndroom de lichamelijke ontwikkeling vaak niet gelijk loopt met de cognitieve ontwikkeling. Ze ervaren dat hun lijf verandert, maar kunnen er nog geen woorden bij bedenken.

Dat betekent dat de omgeving belangrijk is. Ouders, broers en zussen moeten helpen om meer kennis te krijgen over seksualiteit. Wat vertel je op welke manier, wat kunnen ze zelf ontdekken en welke vrijheden hebben ze daarvoor nodig. En hoe zit dat dan met de weerbaarheid, ze moeten leren wat hun grenzen zijn en wat de grenzen van anderen zijn.

Voor ouders, leerkrachten en begeleiders kan dit een hele kluif zijn. Wij kunnen helpen met deze training, verzorgt door Inge Smit en Marjolein Hottentot. Lees meer>>

SDS in jouw regio

Friesland

Wil je een dag vol speelplezier, kom dan op zondag 19 maart naar De Naturij in Drachten. 

Vier Wereld Downsyndroom samen met kern Friesland en kom naar deze gezellige dag. Van 9.30 tot 16.00 kunnen de kinderen heerlijk spelen en de ouders gezellig bijpraten. Lees er hier meer over.

Opgave via de mail van kern Friesland

Drenthe

Speciaal voor kinderen met Downsyndroom van 10 jaar en ouder organiseert kern Drenthe een knutselmiddag. Op 22 april ben je van harte welkom in Buurthuis De Krim. Lees meer>>

Tilburg

Wie heeft er zin om samen met kern Tilburg gezellig te proosten? Op Wereld Downsyndroomdag, dinsdag 21 maart van 19.30 tot 22.00, ben je van harte welkom in de Kiosk in Loon op Zand. Lees er hier meer over. Laat vooraf even weten dat je komt via de mail van kern Tilburg.

Twente

Kern Twente gaat rond Wereld Downsyndroomdag zwemmen. Op zaterdag 25 maart is het zwembad 1,5 uur lang speciaal alleen voor de kern open. Lekker zwemmen en bijkletsen. Alle leeftijden zijn welkom want zowel het diepe bad (met ook een ondiep gedeelte) als het peutergedeelte mogen we gebruiken. De kern zorgt voor drinken en wat lekkers. Lees meer>>

Stichting Fyjnwonen zoekt bewoners*

Deze stichting is met drie ouderparen bezig om een kleinschalig ouderinitiatief(10 á 12 bewoners) te realiseren in de regio Alkmaar (Noord-Holland). Ze zijn op zoek naar bewoners en ouders die zich willen aansluiten en inzetten bij ons project.

Ben jij tussen de 18 en 30 jaar en heb je een VG4,5 of 6 indicatie neem dan voor meer informatie contact op met:

Karina Krab, tel: 06-55875980 of mail.

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl