SDS Info nummer 23-003, 31 januari 2023

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Columnist met Downsyndroom gezocht voor Down+Up

Voor Down+Up zijn we op zoek naar iemand met Downsyndroom die één of twee keer per jaar een column, strip of kunstwerk wil maken. Dus heb jij leuke verhalen te vertellen en kun je deze voor ons opschrijven? Of misschien kun je wel heel goed tekenen of fotograferen en wil je hierbij een paar zinnen schrijven. Dan zijn wij op zoek naar jou.

Het is de bedoeling dat je één of twee keer per jaar iets aanlevert voor Down+Up. Dit gaat in overleg. We laten je ruim van tevoren weten op welke data en voor welke nummers we iets van je verwachten. Je mag dit natuurlijk samen met je ouders, broer/zus of begeleider doen. Maar het is wel de bedoeling dat wat jij aanlevert echt van jou is. En als je je opgeeft dan verwachten we ook echt van je dat je op de afgesproken datum wat aanlevert. 

Heb je interesse? Stuur jouw verhaal, foto, tekening of andere creatie naar ons op. Vertel hier dan kort bij wat jouw inspiratie was of wat jouw verhaal hierbij is (dit hoeven echt maar een paar zinnen te zijn). Wil je eerst meer informatie? Mail of bel ons dan. 

Je kunt ons mailen via info@downsyndroom.nl. We kijken uit naar jullie creaties!

Studiedag over weerbaarheid en seksualiteit bij mensen met Downsyndroom

Op woensdag 15 maart is de online studiedag over weerbaarheid en seksualiteit. Kinderen en tieners leren elkaar veel over seksualiteit, ze praten erover, ze zien dingen op tv. Maar kinderen en tieners met Downsyndroom krijgen hier minder van mee. De gesprekken gaan te snel, de insteek is niet passend. Bij hen vallen hele andere dingen op wanneer ze tv kijken.

Ook geldt dat bij kinderen met Downsyndroom de lichamelijke ontwikkeling vaak niet gelijk loopt met de cognitieve ontwikkeling. Ze ervaren dat hun lijf verandert, maar kunnen er nog geen woorden bij bedenken.

Dat betekent dat de omgeving belangrijk is. Ouders, broers en zussen moeten helpen om meer kennis te krijgen over seksualiteit. Wat vertel je op welke manier, wat kunnen ze zelf ontdekken en welke vrijheden hebben ze daarvoor nodig. En hoe zit dat dan met de weerbaarheid, ze moeten leren wat hun grenzen zijn en wat de grenzen van anderen zijn.

Voor ouders, leerkrachten en begeleiders kan dit een hele kluif zijn. Wij kunnen helpen met deze training, verzorgt door Inge Smit en Marjolein Hottentot. Klik hier om je aan te melden.

Kern Drenthe

De mama's van kern Drenthe gaan op 10 maart samen uit eten in Assen. Iedere keer is het etentje supergezellig. Kom jij ook? Lees meer>>

Leuke bijeenkomst voor (jong) volwassenen

We hebben hulp nodig. We zoeken (jong) volwassenen met Downsyndroom die mee willen denken over leren als je van school af bent.

Wat wil je kunnen? Wat wil je oefenen? Dat zijn moeilijke vragen. Maar we denken dat we kunnen helpen om hier samen een antwoord op te vinden.

Op 15 april van 14.00 tot 16.00 uur gaan we spelletjes en leuke oefeningen doen. Ook als je niets weet over leren, kan je komen. Want het is wel gezellig om anderen te ontmoeten.

Tijdens het Awareness festival in Roden (zie aankondiging in deze nieuwsbrief) hebben we een aparte ruimte om samen te komen.

We willen graag met de (jong) volwassenen met Downsyndroom aan de slag tussen 14.00 en 16.00 uur.

En in een andere ruimte hebben we een aantal vragen voor de ouders.

Iedereen die komt, kan natuurlijk ook naar het Awareness festival.

Wil je andere ontmoeten? Geef je op via info@downsyndroom.nl. Het is gratis.

datum: 15 april
tijd: 14.00 tot 16.00 uur

Plaats: Health Hub, 1ste Energieweg 13, Roden (Groningen)

Save the Date: 13 mei, Landelijke familiedag in de Efteling

Hou 13 mei vrij in je agenda want dan gaan we met z'n allen naar de Efteling! We nodigen je van harte uit voor deze geweldige familiedag! We kunnen de kaartjes aanbieden voor € 36,- per persoon. En we proberen met behulp van een fonds om iedereen een gratis lunch aan te bieden. We hebben een plein in het park waar we elkaar kunnen ontmoeten. Kaartjes koop je binnenkort via onze webshop. Via de nieuwsbrief en sociale media laten we weten wanneer dit kan.

Symposium 21 maart 2023 

In het komende Downsyndroom Symposium kijken we mee tijdens ‘Een dag op de poli…’

We doen dit aan de hand van verhalen uit de dagelijkse praktijk. Verhalen van ervaringsdeskundige en verhalen over actuele casuïstiek die plaatsvinden in de spreekkamer. En deze keer een lezing door een vooraanstaand Amerikaanse kinderarts en onderzoeker.

Al met al, een programma dat de deelnemer handvatten zal geven direct toepasbaar in eigen praktijk. Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Postercampagne Wereld Downsyndroomdag 2023 

In de vorige nieuwsbrief las je meer over de postercampagne rond Wereld Downsyndroomdag. David heeft intussen al meer dan 100 posters gemaakt. Wil jij ook een poster laten maken? Hieronder staat hoe je dat doet.

Om een poster te kunnen maken heeft onze collega David een foto in JPG formaat van minstens 1 MB nodig. Wil je de foto als bijlage in de mail versturen? Zo kan hij het goed verwerken. En denk je eraan om de voornaam van je kind te vermelden? Deze komt namelijk op de poster te staan.

Je kunt de foto en de naam van je kind mailen naar David. Je ontvangt de poster binnen 10 werkdagen in je mailbox.  

Awareness Festival, Anders zijn is mooi*

15 april 2023 Save the date!

Een dag om geïnspireerd te raken door lezingen, gesprekken en aanwezigen. Een dag om verbinding te vinden bij elkaar, door met elkaar in gesprek te zijn.

Het festival heeft twee thema’s, ontzorgen en onderwijs. Elk thema bestaat uit een interview, praatje van een professional en een ronde tafelgesprek (verwondergesprek). Gesprekken gevoerd tussen verschillende professionals en ouders over hoe zaken gaan en hoe het anders kan en hoe ouders nog meer geholpen zijn.

Daarbij is er een kennismarkt, kraampjes van verschillende organisaties, zowel service gericht als producten.

Zie  www.anderszijnismooi.nl, en social media

Plaats: Health Hub in Roden (Groningen),

Iedereen is welkom. Toegang is gratis.

Als je nog een bijdrage wil leveren aan de kennismarkt, kan je contact opnemen met Anders zijn is mooi.

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl