SDS Info nummer 23-002, 16 januari 2023

{{var:mycontent:"##%Default content%##"}}

Laatste plekken voor studiedag over gedrag

Volgende week woensdag 25 januari is de studiedag 'Stimuleren van positief gedrag; ja dat kan'. Je leert alles over het gedrag van mensen met Downsyndroom. Aan hand van de respons-maar-reageer-niet-methode van David Stein krijg je praktische tip om het gedrag positief te beïnvloeden zowel thuis als op school. Het boek van David Stein staat in onze webshop.

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar voor deze online studiedag. Lees meer>>

Postercampagne Wereld Downsyndroomdag 2023 

Ieder jaar houden we een postercampagne voor Wereld Downsyndroomdag. Dit doen we om speciaal aandacht te vragen voor Wereld Downsyndroomdag. Je kunt bij ons een poster laten maken. Jij kan deze poster delen op social media. Zo vragen we met z’n allen extra aandacht voor Wereld Downsyndroomdag en mensen met Downsyndroom.

Wil jij ook een poster laten maken? Hieronder staat hoe je dat doet.

Om een poster te kunnen maken heeft onze collega David een foto in JPG formaat van minstens 1 MB nodig. Wil je de foto als bijlage in de mail versturen? Zo kan hij het goed verwerken. En denk je eraan om de voornaam van je kind te vermelden? Deze komt namelijk op de poster te staan.

Je kunt de foto en de naam van je kind mailen naar David. Je ontvangt de poster binnen 10 werkdagen in je mailbox.  

Studiedag over het voortgezet onderwijs

Op vrijdag 3 februari is er een studiedag over de leerling met Downsyndroom op de praktijkschool/VMBO. Tijdens deze studiedag krijg je praktische handvatten aangereikt om dit mogelijk te maken voor kinderen met Downsyndroom. Deze dag is geschikt voor leerkrachten en ook voor ouders en begeleiders van kinderen met Downsyndroom in de bovenbouw. Lees meer>>

Kern Rotterdam

Op zaterdag 21 januari zijn alle ouders van jongvolwassenen in de regio Rotterdam uitgenodigd voor een koffie/thee middag. Van 14.00 tot 17.00 ben je van harte welkom in Capelle ad Ijssel om ervaringen uit te wisselen. Kom jij ook? Lees meer>>

Kern Amsterdam

Nieuwjaarsfeest
Op zondag 29 januari is er een spetterend nieuwjaarsfeest voor de ouders van kern Amsterdam en Haarlem. Jullie zijn van harte welkom om samen met jullie kind met Down, broertjes en/of zusjes naar de sfeervolle "Stadsboerderij Osdorp" in Amsterdam te komen. Lees meer>>

Up! Kunstdag voor kids van 4 t/m 8 jaar
Kom dansen, muziek en kunst maken met de hele familie, vriendjes en vriendinnetjes. Kern Amsterdam organiseert op 12 februari deze middag bij Station Wildeman in Amsterdam. Lees meer>>

Symposium 21 maart 2023 

In het komende Downsyndroom Symposium kijken we mee tijdens ‘Een dag op de poli…’

We doen dit aan de hand van verhalen uit de dagelijkse praktijk. Verhalen van ervaringsdeskundige en verhalen over actuele casuïstiek die plaatsvinden in de spreekkamer. En deze keer een lezing door een vooraanstaand Amerikaanse kinderarts en onderzoeker.

Al met al, een programma dat de deelnemer handvatten zal geven direct toepasbaar in eigen praktijk. Klik hier voor meer info en om aan te melden.

Onderzoek: PROMS*

Een aangeboren aandoening of lichamelijke afwijking die in de zwangerschap wordt gevonden bij het ongeboren kind zorgt bij aanstaande ouders voor veel onzekerheid, stress en verdriet.

Hoe ouders hierbij het beste kunnen worden geholpen hangt af van de persoonlijke situatie en wensen van de ouders. Het bespreken en afwegen van medische uitkomsten is hierbij belangrijk, maar nog belangrijker is hoe deze uitkomsten van zorg door de ouders worden ervaren. Een Patient Reported Outcome Measure (PROM) is een vragenlijst die ouders kunnen invullen en meet welke uitkomsten voor hen, voor het ongeboren kind of voor hun gezin het meest van belang zijn. Deze vragenlijst kan ouders helpen om het gesprek met de zorgverlener goed voor te bereiden, en samen met de zorgverlener de belangrijkste aspecten van de zorg te bespreken. Lees meer>>

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar computerspel voor brussen*

Vanuit de Academische Werkplaats “Sociale Relaties en Gehechtheid” Bartiméus—Vrije Universiteit – Ons Tweede Thuis is een educatief computerspel speciaal voor brussen ontwikkeld! Dit spel heet Broedels. Onderzoekers van de VU willen onderzoeken of dit spel echt helpt en zijn daarvoor op zoek naar Nederlandse én Vlaamse brussen van 6 t/m 9 jaar met een broer of zus met een visuele en/of verstandelijke beperking.

Wat is het? Het computerspel is bedoeld om brussen te ondersteunen. De game kan helpen bij het leren omgaan met gedachten, gevoelens en lastige situaties die kunnen voorkomen als je een broer of zus hebt met een beperking. Met de game willen we brussen ook laten weten: je bent niet de enige! Lees meer>>

Vakantieweek*

Vakantie met je zoon of dochter in het zonnige zuiden van Portugal? Cynthia van Hest organiseert in het voorjaar van 2023 een vakantieweek net buiten Albufeira. Het is speciaal voor jongvolwassenen en hun begeleider. Ook kun je met het hele gezin deelnemen. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Cynthia. De reis wordt niet georganiseerd vanuit commerciële doeleinden. 

Op zoek naar een nieuwe bewoner (Zandvoort)*

Woonzorgvoorziening de 8sprong werd ruim 13 jaar geleden gerealiseerd door de oudervereniging Zorg aan Zee als ouderinitiatief in samenwerking met de gemeente Zandvoort en de toenmalige woningbouwvereniging EMM.

De 8sprong bestaat uit 8 zelfstandige appartementjes en meerdere gezamenlijke ruimtes, waaronder een keuken en woonkamer, voor 8 verstandelijk beperkte bewoners. De bewoners worden dagelijks en ‘s nachts begeleid door een team van professionele zorgverleners van WoonDroomZorg.

Omdat één van de huidige bewoners de 8sprong helaas begin volgend jaar zal gaan verlaten, komt er dan een appartement vrij in dit prachtige pand Lees meer>> 

Voor meer informatie: Jan Willem Bronsveld, 023 – 5381147 of 06 – 16282958 Of met: Evert van der Mije
023 – 5716457 of 06 40733480

Creatieve coach*

Harry Gijsman is de coach van Kim, zij heeft de foto's voor onze website gemaakt. We delen graag een oproep van hem met jullie.  

Harry is een creatieve denker en duizendpoot, een geduldige doorzetter. De mix van zijn werk als begeleider in de gehandicaptenzorg en zijn grafische achtergrond levert in de praktijk mooie resultaten op.

Door in te zoomen op mogelijkheden in plaats van beperkingen, helpt hij mensen groeien. In hun zelfvertrouwen, creativiteit en in participatie aan de wereld om hun heen.

Voor een atelier heeft hij met de deelnemers hun persoonlijke portfolio's opgezet. Ze zijn hierdoor in de gelegenheid om hun werk te presenteren en te delen.

Met een groepje mensen heeft hij een nieuwskrant opgemaakt, volledig in eigen beheer. Daarnaast werkt hij ook individueel met creatieve talenten. Een fotografe neemt hij bijvoorbeeld aan de hand en helpt haar stappen zetten. Wat onder andere heeft geleid tot een aantal exposities, publicaties en opdrachten.

Iets voor jou persoonlijk of voor jouw organisatie? Bel of mail Harry Gijsman
contact@harrygijsman.nl www.harrygijsman.nl

Voorstelling 'Als het anders loopt' van Het Houten Huis*

VWe kregen van een moeder een tip over de voorstelling 'Als het anders loopt'. Haar zoon met Downsyndroom speelt hierin mee. De recensies zijn heel goed. Ben jij van plan hier naartoe te gaan? Laat het ons weten. We besteden hier namelijk binnenkort aandacht aan in Down+Up. We zijn erg benieuwd wat je ervan vond. Meer informatie over de voorstelling lees je hier.

De Blauwe Parel zoekt nog bewoners (Rijswijk/Delft)*

Ben je op zoek naar een mooie plek om te wonen, en ben je tussen de 20 en de 30 jaar? Bij de nieuwe woongroep de Blauwe Parel in Rijswijk/Delft zijn nog twee plekken beschikbaar

Ze gaan in april/mei wonen in een nieuw appartementencomplex, met 135 appartementen. Daarvan zijn er 20 beschikbaar voor de Blauwe Parel.

Ze staan voor wonen en werken, met èn zonder beperking. Daarom gaan er, naast de 16 bewoners met een licht tot matige verstandelijke beperking, ook 4 studenten in de Blauwe Parel wonen. Begeleiding is er ook, op locatie gegeven door Ipse de Bruggen.

Beneden de appartementen komen winkels, maar ook een wijkcentrum, waar we – onder andere samen met de studenten- activiteiten gaan organiseren.

Heb je interesse, kijk op de site en bel gerust! Contactpersoon: Tilly Dorst, 
06 - 1411 22 57

* Wij hebben geen kennis van de kwaliteit van deze oproep of organisatie en zijn niet verantwoordelijk voor de geleverde zorg of dienst van de genoemde contactpersonen of instanties.

 Stichting Downsyndroom is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan sterkte kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Meer weten? Kijk op geefgerust.nl