Ga naar hoofdinhoud

Logopedie is belangrijk voor baby’s, peuters en schoolkinderen met Downsyndroom. Baby’s met Downsyndroom hebben vaak een minder goed ontwikkelde mondmotoriek. Daardoor kunnen zij moeite hebben met het leren drinken uit de borst of uit de fles, het eten van een lepel, het drinken uit een beker of het leren kauwen. Een preverbale logopedist (een logopedist die gespecialiseerd is in de behandeling van zeer jonge kinderen) kan hierbij helpen. We raden aan om al in de eerste maanden na de geboorte een preverbale logopedist te raadplegen. Een preverbale logopedist zal ook adviezen geven over de communicatieve ontwikkeling. Logopedie wordt voor kinderen met Downsyndroom vergoed uit de basisziektekostenverzekering.

Een goede uitleg over preverbale logopedie bij kinderen met Downsyndroom is te lezen op: https://www.nvpl.nl/index.php/preverbale-logopedie-en-downsyndroom/
Adressen van preverbale logopedisten zijn te vinden op https://www.nvpl.nl/index.php/zoekkaart/

Na de babytijd

Ook in de peuterleeftijd en in de schoolleeftijd kan advies van een logopedist helpen bij de ontwikkeling van de mondmotoriek en bij het stimuleren van alle aspecten van de taalontwikkeling.

Niet iedere logopedist heeft ervaring met en kennis over Downsyndroom. Hiervoor kunt je het beste informatie inwinnen bij de contactpersoon van de SDS-kern in je regio, bij een Downsyndroom Team in je buurt, of eventueel bij andere ouders via de besloten Facebookgroep als D mama’s.

Back To Top