Ga naar hoofdinhoud

Apps die kunnen helpen bij zelf dingen doen

We hebben een eenvoudige en overzichtelijke website gemaakt waar volwassenen met Downsyndroom zelf informatie kunnen krijgen over apps die hen kunnen helpen bij taken. Er zijn apps die helpen bij schoonmaken, bij plannen, bij koken, bij openbaar vervoer.

Op de website wordt iedere app kort en duidelijk uitgelegd. Op deze manier kunnen volwassenen met Downsyndroom zelf kijken of er een app is die hen kan ondersteunen. Zo nodig kan een familielid of begeleider de persoon met Downsyndroom hierbij natuurlijk assisteren.

eigen-regie.downsyndroom.nl

Wat kan je allemaal doen

Soms heeft een volwassene met Downsyndroom moeite om te bedenken wat te doen. Of er is discussie over de hoeveelheid tv kijken of gamen. Ook hier hebben we hulpmiddelen voor.

Er zijn werkbladen en een handleiding om de vrije tijd meer invulling te geven. De werkbladen zijn in samenwerking met Floor jongerencoaching ontworpen en natuurlijk samen met een aantal volwassenen met Downsyndroom. De werkbladen helpen om je bewust te worden van wat je allemaal al doet, en wat je nog zou willen doen. En als je weet wat je wil doen, helpen de bladen om na te denken over de manier waarop je dat moet organiseren. De handleiding is bedoeld voor de ouders/begeleiders. De werkbladen en handleiding zijn te downloaden via:

Werkbladen

Werkbladen Handleiding

Strippenkaart voor activiteiten

Ook leuk om te downloaden is de strippenkaart voor activiteiten. In vakanties, thuis of op vakantieadres, vinden veel mensen met Downsyndroom het moeilijk om te bedenken wat je zou kunnen gaan doen. En eigenlijk is lekker op de bank zitten ook wel relaxed. Maar je kan vooraf samen iets voorbereiden. Je kan onderzoek doen naar wat er in de buurt allemaal te doen is, bijvoorbeeld op een terras zitten, een wandeling maken, een ijsje halen, paardrijden, naar de bioscoop gaan. Al die activiteiten kan je op de strippenkaart zetten. Als je dan vrij hebt, kan je de strippenkaart als inspiratiebron gebruiken. Ouders kunnen bijvoorbeeld met hun volwassen kind afspreken dat ze in een week vakantie 5 van de 10 activiteiten gaan doen. De strippenkaart werkt als visuele reminder, en omdat er zelf gekozen mag worden welke activiteit op welke dag gedaan kan worden, is er veel eigen regie.

Dingen om te doen strippenkaart

Deze hulpmiddelen zijn mede mogelijk gemaakt door ZonMw

Help, wat gebeurt er met me

Het boekje “Help, wat gebeurt er met me” is ontworpen als hulpmiddel om in gesprek te gaan met oudere mensen met Downsyndroom over het verouderingsproces. In het boekje zijn hierover verschillende thema’s te vinden. Deze kunnen bespreekbaar worden gemaakt en eenvoudig gepersonaliseerd worden door de gespreksleider. Het boekje zal mensen met Downsyndroom helpen om onder woorden te brengen wat zij meemaken/zien/voelen met betrekking tot het verouderingsproces en/of ze worden hierin gerustgesteld. Het boekje is een losbladig systeem. Iedereen kan die pagina’s eruit halen die (nog) niet van toepassing zijn. De handleiding is zeer informatief voor betrokkenen.

Begeleiders handleiding help wat

Boekje Help wat gebeurt er met me

Het materiaal kan gratis ter beschikking worden gesteld dankzij een gift van Fonds Sluyterman van Loo

Back To Top