Vanaf de tienerleeftijd kunnen jongens en meisjes met Downsyndroom forse puisten ontwikkelen in de liezen, op de billen en bovenbenen. Soms ontstaan er ook flinke ontstekingen bij de achterste haargrens op de behaarde hoofdhuid of in de nek (vooral bij jongens). Het is belangrijk is om vast te stellen of het gaat om bacteriële ontstekingen (steenpuisten) ofwel om een bepaalde vorm van steriele haarwortelzakontstekingen (folliculitis), zoals ook gezien kan worden bij bijzondere vormen van acne. Bij tieners en jongvolwassenen met Downsyndroom komt regelmatig zo’n bijzondere acne voor. Dit heet ectopische acne, acne inversa of hidradenitis suppurativa. Raadpleeg bij frequente ontstekingen altijd een dermatoloog.
Indien er sprake is van bacteriële infecties, dan is een gerichte bacteriedodende antibioticumkuur van 1-2 weken doorgaans voldoende. Nabehandeling met betadine scrub kan zinvol zijn. Indien er sprake is van acne-achtige huidafwijkingen, dan zal de persoon langere tijd medicijnen moeten slikken. Meestal krijgt hij/zij dan minocycline of doxycycline. Dit zijn antibiotica, maar ze worden in dit geval niet gegeven om bacteriën dood te maken maar om ervoor te zorgen dat witte bloedcellen (en daarmee de ontsteking) uit de huid wegblijven. Hiervoor moeten de medicijnen echter lange tijd (denk aan 4-6 maanden) worden ingenomen. Als na langdurig gebruik deze antibiotica onvoldoende effect geven, wordt nog wel eens gekeken naar behandeling met vitamine A afgeleiden (isotretinoine) die ook weer enkele maanden moeten worden ingenomen. Hierbij is het belangrijk dat je je goed laat voorlichten in verband met eventuele bijwerkingen.
Als de huid weer wat rustiger is, dan wordt de medicatie meestal afgebouwd of gestopt, maar je moet erop rekenen dat de huidziekte na verloop van tijd weer actief zal worden. Toch is het belangrijk om de huidziekte te behandelen. Ten eerste omdat dit de pijnklachten vermindert en voorkomt en ten tweede om fistels en littekens in deze gebieden te voorkomen. Littekens kunnen er soms voor zorgen dat de huid heel erg samentrekt en de beweeglijkheid van de huid wordt beperkt. Het is belangrijk om de huidziekte vanaf het begin actief te behandelen, en opnieuw te behandelen als er een actieve periode van ontstekingen is.
Laat de persoon verder losse kleding dragen. Kleding die strak zit en schuurt, kan het probleem verergeren.
Op https://huidhuis.nl/ kan je betrouwbare informatie vinden over een groot aantal huidaandoeningen.