Ga naar hoofdinhoud

De basisschoolleeftijd is de leeftijd om je kind te leren fietsen. Maar ook in de tienerleeftijd moet je hieraan nog aandacht besteden, zeker wat betreft verkeersveiligheid.

Met veel oefening blijkt een flink deel van de kinderen met Downsyndroom al in de basisschoolleeftijd te kunnen leren fietsen op een gewone fiets. Het kost meestal meer tijd dan bij andere kinderen. Maar, als het lukt is het goed voor zelfstandigheid, bewegingsvrijheid, zelfvertrouwen en lichaamsbeweging.

Er zijn natuurlijk ook kinderen met Downsyndroom die het pas later leren. Er zijn er ook die een aangepaste fiets nodig hebben. Soms is het gebruiken van een tandem een goede oplossing. Ouders kunnen proberen voor een aangepaste fiets of een tandem een vergoeding te krijgen via de WMO. De WMO is de verantwoordelijkheid van de gemeenten. In de praktijk kunnen er hierdoor lokale verschillen zijn in wat wel en niet wordt vergoed.

Wij pleiten er voor om intensief te proberen je kind te leren fietsen op een gewone fiets en hiermee jong te starten. Je kind is dan nog heel licht en daardoor is het gewoon veel gemakkelijker om het fysiek te ondersteunen. Fietsen geeft vrijheid en is goede lichaamsbeweging.

In deze reader over fietsen staan artikelen uit de Down+Up waarin te lezen valt met welke trucs kinderen met Downsyndroom hebben leren fietsen.

Back To Top