Skip to content

Kinderen met Downsyndroom moeten extra gestimuleerd worden bij de ontwikkeling. We noemen dit Early Intervention. Die extra stimulering is nodig omdat kinderen met Downsyndroom:

  • Over het algemeen meer gericht zijn op het bekende. Ze houden niet van onbekende dingen. Dat is al heel vroeg merkbaar. Nieuw speelgoed moeten de kinderen aan wennen. Maar nieuwe dingen zijn nodig om te leren.
  • Moeite hebben om dingen op te slaan in het lange termijn geheugen. Veel herhaling is nodig.
  • Moeite hebben om informatie te filteren. Veel kinderen leren door te kijken. Kindjes met Downsyndroom hebben moeite om te ontdekken wat informatie is om te onthouden en wat niet.

Kleine Stapjes

Het is belangrijk dat je weet dat je veel voor je kind kan betekenen. Als je je kind stimuleert, kan het later meer dingen zelf. Het Early Intervention programma Kleine Stapjes kan je hierbij helpen. Hierover hebben we veel informatie:

Je kan de map met het volledige programma Kleine Stapjes bestellen in onze webshop.

Kleine stapjes is ook beschikbaar als app (Android en IOS). Niet geschikt voor mobiel, alleen voor tablet/iPad

Information in English

La información en español, hablado

المعلومات باللغة العربية، يتحدث

De informatie in het Papiaments, gesproken

Hulp bij Early Intervention/Kleine Stapjes

Als je Kleine Stapjes wilt gaan gebruiken, dan kan je daarbij deskundig advies krijgen. In de praktijk betekent dit dat er eens in de ongeveer twee weken iemand komt meekijken en meedenken. Zo’n begeleider kan je helpen om goed te kijken wat je kind al kan, en waar nieuwe uitdagingen liggen. De begeleider kan advies geven hoe je nieuwe stapjes kunt inbouwen in het dagelijkse leven. De begeleider kan je helpen met het bedenken van nog kleinere tussenstapjes als dat voor je kind nodig is. Ouders hoeven voor die professionele begeleiding niet te betalen.

De begeleiding bij Kleine Stapjes wordt vaak geboden door de ambulante dienst van een zorginstelling in de regio. Een indicatie voor financiering moet je aanvragen bij de gemeente. Het verschilt per gemeente hoe je dat moet doen. Vaak loopt dit via het Centrum voor Jeugd en Gezin of via het zorgloket van de gemeente. Soms werkt de gemeente met wijkteams of jeugdteams. Bel je gemeente om te vragen hoe het is georganiseerd.

Je kan eventueel ook de ambulante dienst van een zorginstelling bellen. Daar vertel je dat je ambulante begeleiding wilt bij Early Intervention. En je vraagt hoe je dit moet regelen. De ambulante diensten vinden het belangrijk dat je geholpen wordt. Zij weten hoe het bij jullie in de regio werkt. Je kunt ook nog kijken op https://www.zorgkaartnederland.nl/overzicht/plaatsen/instelling-voor-verstandelijk-gehandicapten

Loop je vast? Bel ons, we helpen graag.

Heeft de gemeente meer informatie nodig? Geef hen deze folder: informatie voor gemeente

Back To Top