Ga naar hoofdinhoud
Datum 9 juni 2023 Tijd 10:00 - 15:30

Wat betekent het wanneer je kind met Downsyndroom18 jaar wordt? Je moet gaan nadenken over zaken als wettelijke aansprakelijkheid, wellicht op zoek gaan naar een passende werk/dagbestedingsplek en toch ook richting de toekomst gaan kijken wat wonen betreft.

Omdat je kind niet meer onder jouw ouderlijk gezag valt is hij/zij wettelijk gezien verantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden. Maar vanwege het Downsyndroom overziet hij/zij vaak niet de consequenties van het eigen gedrag. Denk bijvoorbeeld aan het doen van impulsieve aankopen via internet. Een paar muisklikken verder en je hebt iets aangeschaft voordat je het weet. Of misschien vind je het belangrijk om zeggenschap te krijgen over medische behandelingen omdat je kind dit zelf niet kan bepalen. Daarom kan bij de rechter een mentorschap, bewindvoering of curatele gevraagd worden. Maar wat houdt dat nu precies in? En hoe regel je dat nou? Lucia van Milaan https://www.vmsa.nl/ geeft inzage in en bereid je voor op een aantal van deze veranderingen die gaan gelden als je kind 18 jaar wordt en niet meer onder het ouderlijk gezag valt

Daarnaast betekent 18 + tegenwoordig ook dat je kind op deze leeftijd stopt op het VSO. Meestal vraag je een WAJONG uitkering aan en moet je een keuze gaan maken, samen met school en je kind voor de vervolgstap naar werken en/of dagbesteding. Je kijkt wat past bij je kind. Naast het in kaart brengen van diverse mogelijkheden rondom werken en dagbesteding zal Myrthe Tibben manager experticecentrum van Parc Spelderholt alle in’s & out’s vertellen over de Spelderholt Academie https://www.parcspelderholt.nl/academie/ Dit is een plek waar jongeren met een beperking in een vierjarig ontwikkelingstraject leren, wonen en werken.

En hoewel het nog ver weg lijkt moet je tenslotte ook gaan nadenken hoe je kind later wil gaan wonen. Welke woonvorm past het best en bestaat er een leeftijd die het meest geschikt is om het ouderlijk huis te verlaten? Misschien denk je wel eens aan het opzetten van een ouderinitiatief maar heb je geen idee wat daar allemaal bij komt kijken? Mirjam Kleijweg heeft samen met een aantal ouders de woonvorm T.O.V. opgezet in Delft waar haar zoon, inmiddels 25 jaar al weer een aantal jaren woont https://sites.google.com/tovwonen.nl/website. Zij neemt ons mee in het hele proces hier naar toe.

 

Kortom, een dag die je niet wilt missen wanneer;

· je een kind met Downsyndroom hebt vanaf 16 – 17 jaar

· je wilt gaan oriënteren op werk/dagbesteding na het VSO in het algemeen en in de mogelijkheden die Parc Spelderholt biedt in het bijzonder

· je wilt gaan oriënteren op diverse woonmogelijkheden voor je kind met Downsyndroom

Kijk voor de aanmeldingsvoorwaarden op www.downacademy.nl

Prijzen

Ouders: € 75
Professionals: € 175

Dit is een online studiedag.

AANMELDEN

Back To Top